Upplösning

Är min bild tillräckligt bra för tryck?

Det finns två standardvärden när det kommer till upplösning, 72 och 300 ppi. Upplösningen finns i två förkortningar, ppi som står för ”pixels per inch” och dpi som står för "dots per inch" och båda beskriver hur många pixlar/punkter bilden har på en tum (2,54 cm).

ppi-comparision

Enkelt och rakt är 72 ppi standard för bilder som ska visas på en skärm och 300 ppi är standard vid tryck. Är bilden som ska tryckas 300 ppi brukar resultatet oftast bil bra. Däremot är i princip alla bilder som finns att hitta på nätet 72 ppi. Det är därför inte rekommenderat att söka efter en royaltyfri bild på nätet och trycka den. Vet du däremot vad du ska leta efter går det att hitta bilder på nätet som resulterar i bra tryck! Hur kommer det sig då att en bild ser skarp ut på skärmen men inte som utskrift?

Anledningarna till att en bild upplevs skarp på en skärm vid 72 ppi är:

  • Bilden som visas är inte speciellt stor, detta jämfört med storlek på bilden när den är tryckt.
  • Skärmen har en bakgru­nd­sbe­lysning som suddar ut lite av pixlarna och gör att bilden upplevs skarpare.
  • Bilden betraktas från ett fast och relativt långt avstånd.

Att en utskrift kräver högre upplösning för att upplevas skarp beror på:

  • Mindre detaljer kräver större fokus.
  • Avståndet som utskriften betraktas på är ofta kortare och varierar mer.
  • Saknar bakgru­nd­sbe­lysning.

Det finns mer än bara ppi.

En mobilkamera tar vanligtvis bilder i en upplösning av 72 ppi. Betyder detta att bilden inte går att trycka på en tröja eller papper? Vi ska titta lite närmre på detta här.

Mobil­til­lver­karna tävlar om att presentera kameror med så många megapixel det bara går och idag är det nästan svårt att hitta någon mobil med en kamera som tar bilder mindre än 10 mega pixel. Här kommer ett exempel på Kladd by M’s motiv av en ko, målad på en canvasduk och fotograferad med en mobilkamera.

original

Bilden är i original 2376 x 3360 pixlar med en upplösning av 72 dpi. Med den teoretiska storleken 83,82 x 118,53 cm.

Original_size

Bilden ska nu tryckas i A4-format på en tröja. Ett A4 är 21x29,7 cm vilket betyder att bilden ska förminskas. Bilden ska dock inte förminskas rakt av till rätt storlek, för då förlorar vi pixlar! Alla de ursprungliga pixlarna ska istället fördelas på en mindre yta och får där med högre upplösning. I stället för att fördela höjdens 3360 pixlar på 118,53 cm ska de fördelas på 29,7 cm, eller för att hålla oss till tum, 11,693 tum. Genom att dividera 3360 pixlar med 11,693 får vi bildens nya upplösning vilket blir 287 dpi. Fullt tillräcklig för att användas till tryck!

resize

Av exemplet framgår att en stor bild med låg upplösning ändå kan användas till tryck genom att använda bildens pixlar på en mindre yta. Det är därför viktigt att hålla koll på både filens storlek och upplösning, speciellt om bilden designas i ett bildre­dige­rin­gsprogram. Letar ni royalty-fria bilder att trycka på nätet ska en så hög upplösning som möjligt väljas.

Vill du kontrollera din bilds storlek och upplösning kan du göra det.

Genom att klicka in på någon av våra produkter och sedan ladda upp din bild. Funktionen hittar ni under produktbilden och i bilden nedan är knappen inringad.

Upload-design

När bilden är under 300 ppi kommer en varning upp om bildens kvalité. Varningen visar även bildens upplösning i det valda formatet. Görs bilden mindre ökar antalet ppi och görs bilden större minskar upplösningen i stället. Kommer varningen inte upp har bilden tillräcklig upplösning.

Resolution-message

Vill du inte ladda upp någon bild finns det andra sätt, både i windows och i mobilen.

I Windows högerklickar du på bilden och väljer egenskaper, i flikarna väljer du information och scrollar ner på sidan tills informationen och bildstorleken visas.

I mobiltelefoner finns ofta en flik som heter information i menyn när bilden visas i galleriet. Här anges ofta bildens storlek.

Har du en bild men är osäker på om den är tillräckligt bra för tryck? Kontakta gärna oss, vi hjälper gärna dig att få det bästa resultatet.

Publicerat i Hur-man-guider den